3D-metaalprinten is een relatief nieuwe Additive Manufacturing (AM) technologie die grote kansen biedt voor de maakindustrie. De investeringsdrempel is voor de meeste 3D-metaalprinttechnieken echter hoog en de benodigde expertise niet aanwezig in bedrijven en instellingen. De toepassing van deze technologie blijft hierdoor met name in Nederland sterk achter. Dit onderzoeksproject heeft als doel om onderwijs te ontwikkelen en MKB-ers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met 3D metaalprinten in het algemeen en specifiek de Selective Laser Melting techniek. In dit rapport wordt uitgelegd wat de technologie inhoudt, wat de (on-)mogelijkheden zijn en toont daarnaast een aantal praktijkvoorbeelden.
Similar Posts
Artikel Link Magazine – Hogescholen werken samen om van 3D-metaalprinten -eindelijk- succes te maken
Drie hogescholen, met steun van universiteiten, bedrijven en brancheorganisaties, slaan de handen ineen om 3D-metaalprinten te bevorderen. Onder leiding van Rein…
BIZ1 3D Metaal printen 2015 – 2017
Het onderzoek naar 3D-metaalprinten onthult ontwerprichtlijnen en economische overwegingen, waaronder kosten en milieu-impact. Belangrijke resultaten zijn een selectietool voor de meerwaarde…
Selection method for WAAM
Het onderzoek richt zich op verbetering van acquisitieprocessen voor Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM), een veelbelovende 3D-printtechniek. WAAM, gezien als een…
Killer-applicatie gaat AM vliegwiel in beweging krijgen – 3D Print magazine
3D metaalprinten is, afgezien van enkele niche markten, nog steeds een belofte voor veel toeleveranciers. Waarom staan er zo weinig AM-systemen?…
AMBITION Deel 1: Business Case : hoe Nederlandse bedrijven gebruik maken van 3D-metaalprinten
Onderdeel van het project AMbition. Deze publicatie is tot stand gekomen door een onderzoeknaar 3D-metaalprinten van 2019 tot 2021. Dit onderzoek…
Newsletter october 2023
Read the first SPRONG newsletter from IAMM from October 2023. The topic of this newsletter is the Inherent Strain Method.