3D-metaalprinten is een relatief nieuwe Additive Manufacturing (AM) technologie die grote kansen biedt voor de maakindustrie. De investeringsdrempel is voor de meeste 3D-metaalprinttechnieken echter hoog en de benodigde expertise niet aanwezig in bedrijven en instellingen. De toepassing van deze technologie blijft hierdoor met name in Nederland sterk achter. Dit onderzoeksproject heeft als doel om onderwijs te ontwikkelen en MKB-ers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met 3D metaalprinten in het algemeen en specifiek de Selective Laser Melting techniek. In dit rapport wordt uitgelegd wat de technologie inhoudt, wat de (on-)mogelijkheden zijn en toont daarnaast een aantal praktijkvoorbeelden.
Vergelijkbare berichten

Killer-applicatie gaat AM vliegwiel in beweging krijgen – 3D Print magazine
3D metaalprinten is, afgezien van enkele niche markten, nog steeds een belofte voor veel toeleveranciers. Waarom staan er zo weinig AM-systemen?…

BIZ1 3D Metaal printen 2015 – 2017
Het onderzoek naar 3D-metaalprinten onthult ontwerprichtlijnen en economische overwegingen, waaronder kosten en milieu-impact. Belangrijke resultaten zijn een selectietool voor de meerwaarde…

Spare parts 2019-2020
Bij Saxion wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een 3D-reparatiecyclus waarbij oude of kapotte onderdelen worden gescand, digitaal gerepareerd, 3D-geprint…

3D geprinte grijper voor folies
Coen Bokslag studeert bij Fontys Hogescholen af op een ontwerp voor een 3D geprinte grijper voor een hightech machine. Hoewel de…

AMBITION Deel 3: Lichtgewicht ontwerpen met lattice-structuren
Onderdeel van het project AMbition. Deze publicatie is tot stand gekomen door een onderzoek naar 3D-metaalprinten van 2019 tot 2021. Dit…

AMBITION Deel 2: Optimaliseren van het printproces en de producten voor Laser Powder Bed Fusion
Onderdeel van het project AMbition. Binnen dit project is onderzoek gedaan naar het optimaliseren van het printproces en de geprinte producten….